Eğitim Atölyesi Yapımı

by admin
Otomasyon eğitim atölye panosu

Fabrikanın su tesisleri bölümünün çalışma mantığını gösteren eğitim atölyesi yaptım. Buradaki amaç; işe yeni başlayan birine ya da staja gelen öğrencilere bulundukları tesisin prosesini göstermekti.

Çalıştığım tesisin görevi su devir-daimi yaptırmaktı. Bu kapsamda fotoğrafta da görüldüğü (Fotoğraf-1) üzere varil içindeki su motor ile boru hattı içinde dolanarak tekrar varil içine geri gelmektedir. Varil üzerindeki vana kontrolü ile su akar, Siemens ultrasonik seviye ölçüm cihazı ile de varil içindeki su seviyesi ölçülmekte ve seviyeye göre kontrol yapılmakta.

 

Su devri

Fotoğraf-1. Su devrini gösteren proses. Soldan itibaren; vana-debi sensörü-pT100.

You will never be happy if you continue to search for what happiness consists of. You will never live if you are looking for the meaning of life beyond technology.

En sağdaki pano yumuşak yol verici (softstarter) cihazının bulunduğu panodur (Fotoğraf-2). Pano üzerine koyulan pako şalter ile frekans konvertörü ya da yumuşak yol verici ile kontrolün sağlanacağı belirlenmekte. Başlat (Start) ve durdur (Stop) bu pano üzerinden sağlanmakta. 

 

Soft starter

Fotoğraf-2. Yumuşak yol verici.

Frekans konvertörü (Fotoğraf-3) ile motorun hız ayarı yapılmakta. Pano üzerinde voltaj-akım ölçümlerinin yanı sıra, basınç-seviye-sıcaklık ölçümleri de yapılmaktadır. Seviye bilgisi Siemens ultrasonik seviye cihazından ölçümleri almaktadır. Yine (Fotoğraf-1) deki basınç ve (pT100) sıcaklık sensörü ile ölçümleri alarak ekranda gösterilmektedir.

Frekans konvertörü

Fotoğraf-3. Frekans konvertörü.

PLC öğrenimi için otomasyon masası (Fotoğraf-4) projesi çizilerek oluşturuldu. Bu eğitim masasında Siemens Logo ve S7300 PLC kartları kullanıldı. Prosese bağlı motor (Fotoğraf-1) bu masa üzerindeki başla (start)- durdur (stop) butonları ile elle ya da otomatik olarak kontrolü sağlanmaktadır. Eğitim masası üzerinde endüstriyel kontrol cihazları bulunmakta, yine basınç-seviye-sıcaklık sensörlerinden gelen bilgiler bu cihazlarda gösterilmektedir. Eğitim masasında RTC-akım dönüştürücü-röleler bulunmaktadır.

Otomasyon eğitim atölye panosuFotoğraf-4. Eğitim masası.

Related Posts

Leave a Comment