RF Kablosuz Haberleşme Otomasyon Sistemi

by admin
RF haberleşme sistemi

Çalıştığım fabrikada kuyulardan su çekme işlemi yapılmaktadır. Kuyulardan çekilen suyun debisi, motoru çalıştırmak ve durdurmak, vana kontrolü gibi işlemler PLC otomasyon sisteminden haberleşme ağı kablolu olarak yapılmaktaydı. Kuyular arası mesafe uzak olduğundan (1 km. gibi), her kuyuya haberleşme kablo hattı çekmek, sensörler içinse ayrı ayrı cihaz koymak maliyetli olacağından ve kablolu bir sistemde, arızaya müdahale etmek kolay olmadığından, kablosuz haberleşmeye geçiş yapılmıştır. Bu işlemler için Phoenix Contact firmasının kablosuz haberleşme modülleri kullanılmıştır.

You will never be happy if you continue to search for what happiness consists of. You will never live if you are looking for the meaning of life beyond technology.

Projelendirilmesi, pano iç dizayn ve planlaması, pano içi montajı, kablosuz haberleşme cihazlarının da yazılım yüklemesi ve ayarları tarafımdan yapılmıştır. Haberleşme cihazları kendi arasında haberleştirilerek, merkezde bulunan (Master) cihaza tüm kuyulardan gelen (Slave) kontrol bilgileri Siemens PLC otomasyon sistemine iletilerek prosesin sürekliliği sağlanmıştır.

Ayrıca; motor kontrolü içinse ayrı bir proje çizerek, pano dizayn ve montajlamasını yaptım. Dalgıç tipi motor, bir (softstarter) yumuşak yol verici ile çalıştırılmıştır.

Tüm bu sistem; vana pozisyonları, kontrolü, sensör bilgilerinin görülmesi, motor kontrollerinin sağlanması, arıza sinyallerin takibi gibi işlemler, merkez kontrol odası, PLC scada ekranından kumanda edilmekteydi.

Related Posts

Leave a Comment